Du behöver:
* En bunke/skål
* Ett rått ägg ( per experiement)
*Ättika ( ju stakare procent på ättikan desto snabbare försvinner skalet, jag använde 12%)
Lägg ett rått ägg i skålen och täck på ättika. Vänta ca ett dygn och skalet är borta då enbart hinnan kvarstår. Efter ytterligare ett dygn i ättikan sväller ägget. Ju längre ägget ligger i ättikan desto vitare blir äggvitan.
Vad händer?
Äggskal består i huvudsak av kalk (kalciumkarbonat, CaCO3). Man ser tidigt att det bildas bubblor i ättikan när det kommer i kontakt med ägget. Detta är koldioxid som bildas i samband med att syran i ättikan löser upp karbonatet i skalet. Efter ett dygn har skalet lösts upp helt, anledningen till att hinnan innanför skalet inte löses upp beror på att den i hög grad består av proteiner.( se ägg efter 1 dygn)
Efter ytterligare ett dygn har ägget expanderat, då osmos sker( se ägg efter 2 dygn). Detta betyder att vattenkoncentrationen utanför ägget är högre än innanför och därmed arbetar äggets cellmembran via difussion med att skapa osmatisk jämvikt, alltså förflyttas vattenmolekyler från ättikan till ägget. När fler vattenmolekyler vandrar in i ägget, expanderar det.
Anledningen till att äggvitan innanför den kvarvarande hinnan går från genomskiljningt till vitt beror på att äggvitan samt gulan koagulerar ( precis som när man kokar det i vatten).
Lycka till
/Angelica
Men varför koagulerar det? Det brukar ju krävas 70 grader för att protein ska koagulera.
SvaraRadera