torsdag 12 april 2012

Äggsperiment


Äggsperiment

Detta behöver du för att utföra experimentet:
1 färskt ägg
1 kokt ägg.
Genomförande:
För att ta reda på om ett ägg är färskt eller kokt, lägger man det på bordet och snurrar det. Sen lägger man handen på det och så stannar ägget.
Sedan tar vi ett annat ägg och gör likadant så ser man att efter att man har stannat ägget så fortsätter det att röra på sig. Det man gör är att man stannar själva äggskalet men innehållet fortsätter att röra på sig,därför kommer det att fortsätta röra sig även när man lyfter bort handen....så får man reda på vilket ägg som är kokt eller löst!
Förklaring:
Det är skillnad mellan  äggen, i det ena ägget är innehållet fast, därför det är kokt...medan i det färska ägget är innehållet löst och det är bara skalet som man stnnar medan innehållet forstätter att röra sig och därför fortsätter ägget att snurra.

                                                                                                                     Sanella Stenberg

söndag 1 april 2012

Spännande ytspänning


i behöver:

Kanel, malen
Diskmedel
Djup tallrik eller vid skål med vatten

Gör så här:

Häll vatten i skålen.
Pudra lite kanel i vattnet.
Släpp en droppe diskmedel i vattnet.

Vad hände?

När man droppar diskmedel i vattnet så åker kanelen iväg mot kanterna. Det beror på ytspänningskrafter som sprider diskmedlet över ytan och föser med sig flingorna./Sofia B

lördag 31 mars 2012

Drink












För att göra en sån här fin drink. Häll först lite sirap i botten av glaset, fyll på med vatten (gärna färgat med någon karamell färg, i detta fallet grön), toppa med matolja. Vätskorna har olika densitet och lägger sig därför på varandra. För att synliggöra detta ännu mer, häll i lite koncentrerad saft (rött på bilden). Saften blandar sig inte med de övriga ämnena utan lägger sig ovanför sirapen men under vattnet och matoljan (det är mer socker i den koncentrerade saften än vad det är i sirapen, därför blandas de inte ihop).

onsdag 28 mars 2012

Den blinda fläcken

Rita ett kryss till höger på ett papper. På samma höjd ca 10 cm längre åt vänster ritar du en punkt. Håll sedan pappret en bit från ansiktet, så att du har krysset mitt för vänster öga. Blunda med det högra ögat och stirra på krysset med det vänstra, samtidigt som du långsamt flyttar pappret bort från ansiktet. På ett avstånd av ca 25-35 cm försvinner plöstligt punkten, som du tidigare har haft i utkanten av synfältet.

Förklaring:
I varje öga finns det något som kallas för "den blinda fläcken". Det är det stället där syncellerna möter synnerven. Med "den blinda fläcken" ser man ingenting, fast eftersom man oftast använder båda ögonen samtidigt brukar det inte märkas. Det ena ögat ser det som "den blinda fläcken" i det andra ögat inte ser. Det är först när man blundar med ett öga som problemet uppstår. När punkten hamnar mitt för "den blinda fläcken" kan du inte längre se den.


Luft tar plats


Till detta experiment behövs två flaskor och två ballonger. I den ena flaska görs ett hål och i båda flaskorna stoppas en ballong ner. Därefter testa blåsa upp ballongerna och se vad som händer samt fundera över varför det händer.


måndag 26 mars 2012

Luft tar plats!


Det som behövs till detta experiment är en skål med vatten, en mugg och en papperslapp. Lägg pappersbiten i botten på muggen, sänk sedan ner muggen så rakt som möjligt ner i vattenskålen med den öppna sidan först. För muggen ända ner till botten på skålen och sedan upp igen. Vad har hänt? Blir pappret i muggen blött?/Johanna J.

Tänd ett släckt ljus med hjälp av röken



Om du blåser ut ljuset kommer du att se en strimma vit rök. Den består av kolväten som förångats från den ännu varma veken och sedan kondenserats till ett aerosolmoln av droppar med en medeldiameter om ungefär 0,15 mikrometer. Om du snabbt för en tänd tändsticka mot rökstrimman kommer denna att fatta eld och flamman röra sig ned mot veken och antända den senare på nytt.

Experiment: Diskmedel
Av Fredric Rapp

Du behöver:

En skål
Vatten
Diskmedel
Oregano

Så här gör du:

1. Häll i vatten i glasskålen, kvittar hur mycket.


2. Strö ut mycket kryddan centralt i vattnet.


3. Häll en droppe diskmedel i mitten.



Vad händer med oreganon?

söndag 25 mars 2012

Statisk elektricitet

Du behöver en ballong och en tom PET-flaska (eller en tom aluminiumburk). 
"Ladda" ballongen genom att gnugga den mot ditt hår. 
För ballongen mot den liggande PET-flaskan. Flaskan kommer att dra sig mot den statiska ballongen och följa efter den när du flyttar ballongen. 



Du behöver:
En liten pet flaska, en ballong, bakpulver och
ättika. Jag började med att hälla ca 1 ½ dl ättika i en liten petflaska. Sedan
fyllde jag en ballong med några matskedar bakpulver. Jag trädde ballongen över
flasköppningen och lät bakpulver blandas med ättikan. När ättikan och
bakpulvret blandas sker en reaktion och ballongen ”blåses upp”.

Vykortsexperimentet

     


















1.     Fyll ett glas med vatten

2.       Lägg på ett vykort

3.       Rotera glaset under vykortet

4.       Vänd på glaset, håll emot med ena handen

5.       Släpp handen och vykortet sitter fast och håller inne vattnet!

När du täcker igen öppningen på glaset och ser till att det är tätt slutet så bildas en luftficka som pressar tillbaka vatten och suger fast papperet. Lufttrycket håller fast pappskivan.

lördag 24 mars 2012

Raketen


Du behöver:
  • plasburk med lock (kamerafilmsburk)
  • brustabletter (c-vitamin)
  • vatten

Utförande:

  • Fyll burken till ca 1/4 med vatten
  • Lägg i ca 1/4 c-vitamintablett
  • Sätt på locket
  • Vänta. OBS! Akta ansiktet

Förklaring:

När ämnena reagerar med varandra bildas koldioxid. Koldioxid är en gas och den tar större plats än originalämnena. Detta leder till att det blir "trångt" i burken och ett övertryck bildas.


Tar luft plats?




Du behöver:
• 2 pet flaskor
• Ballonger

Genomförande:
Gör ett hål nedtill på den ena pet flaskan. Trä i en ballong i varje flaska. Försök nu att blåsa upp ballongerna, först i flaskan utan hål och sedan i flaskan med hål i. Vad händer? Varför?

Förklaring:
I flaskan utan hål går det inte att blåsa upp ballongen alls eftersom luften i flaskan tar all plats i flaskan och inget mer får plats.
I flaskan med hål går det att blåsa upp ballongen lite grand. Detta beror på att luften som redan fanns i flaskan ”pyser ut” genom hålet och ersätts med luften du blåser in.

För mindre barn kan det vara svårt att blåsa upp ballongen, en underlättande sak kan då vara att ballongen blåses upp ett par gånger innan den placeras i flaskan (ballongen tänjs ut och blir enklare att blåsa upp).

fredag 23 mars 2012

Få nålen att flyta

Du behöver: En ren skål med vatten, gaffel och en nål. Lägg nålen tvärs över gaffelspetsen och för gaffeln försiktigt ner i vattnet. Ta bort gaffeln försiktigt så flyter nålen! Det beror på att gaffeln bryter "hinnan" på vattenytan, men den återbildas under nålen och därför kan nålen flyta. Om man tittar noga så syns det att "hinnan" buktar neråt under nålen.

Få en blomma att slå ut

Du behöver: papper, penna, sax och en skål med vatten. Rita en blomma på pappret, klipp ut den och vik upp blombladen. När du lägger blomman på vattnet så kommer blombladen sakta att öppna sig. Detta beror på kapillärkraften. Vattnet stiger långsamt upp i hålen i pappersfibrerna. Pappret utvidgar sig och blombladen slår ut, precis som på en riktig blomma.

Överrasknings ägget


Det som behövs
Bunke
Liten plast figur
Dl mått
Tallrik
Gula ärtor
Gipspulver
Vatten
Hur man gör

Häll 2dl gips , 2 dl gula ärtor och 1 dl vatten i en bunke
Blanda till en jämn massa forma gipsmassan till ett ägg runt
plastfiguren
Vänta.......(minst 1 timme)
Leta sprickor

Titta till gips ägget ofta för att följa hur de blir små
sprickor som sedan ökar i storlek tills ägget går sönder helt
Sedan kan man prata med barnen om deras tankar kring det som
händer
Varför?
I experimentet blandas gips och torkade ärtor, När ärtorna
en gång torkade avdunstade nästan allt vatten ifrån dem. När de nu kommer i
kontakt med vattnet i gipset börjar de sakta att svälla eftersom de tar upp vatten igen. Då ökar de i storlek
och större de blir desto mer trycker de på gipset runt omkring. När de blivit
så stora att de inte får plats börjar
gipset spricka och ägget med innehåll(plastfigur) ”kläcks”
Exprimentet är tagit ur boken:
Bertas experimentbok av Anna Gunnarsson och Karin Södergren

Omöjlig stapel?

Omöjlig stapel?

Du behöver:
- runt 8 böcker, CD-skivor eller kapplastavar
(Det viktigaste är att de är lika stora)

Det här experimentet går ut på att man flyttar tyngdpunkten för de skivor jag flyttar. Med det här experimentet kan man diskutera tyngdpunkt med eleverna. När man flyttar den översta skivan gäller det att hitta hur långt ut jag kan föra den utan att den trillar. Då är tyngdpunkten någonstans från mitten och in till stapeln. Genom att flytta den näst översta skivan flyttar jag tyngdpunkten och då kan den översta skivan komma mycket längre ut än den kunde innan. Fortsätt så tills den översta skivan är utanför stapeln.
/Anna Wångblad

Densitet

DENSITET

Material: Potatis, salt, karamellfärg, 2 glaskannor/vaser/stora burkar, lång sked och vatten.

-Fyll en glaskanna med ljummet vatten.
-Fyll den andra glaskannan med kallt vatten och tillsätt karamellfärg.
-Lägg potatisen i det ljumna vattnet - den sjunker.
-Häll i salt och rör om i kannan, fortsätt tills potatisen flyter vid vattenytan (det kommer att behövas mycket salt).
-Häll försiktigt det färgade vattnet på en sked och låt det rinna sakta längs glaskannas kant då det möter saltvattnet. (VUXEN)
-Resultatet blir som bilden visar





















- Saltvattnet har högre densitet än potatisen och sötvattnet. Potatisens densitet ligger mellan densiteten för söt- och saltvatten.


Låt eleverna vara delaktiga ochutföra experimentet, det enda du som vuxen bör göra är att hälla i det färgade vattnet då det krävs stor försiktighet för att salt- och sötvatten inte ska
blandas. Varför flyter du lättare när du badar i saltvatten än när du badar i sötvatten? Varför flyter du lättare i Döda havet än i Svenskt hav?

/Ulrika Niklasson

Torrt vatten?

Ta ett glas vatten och vänta tills vattenytan är helt stilla.
Strö sedan över ett laget med malen peppar så att den täcker hela ytan.
Testa sedan att sticka ner ett finger ett par millimeter. Titta sedan på ditt finger och känn efter. Ditt finger är fortfarande torrt.
Varför?
Pepparn får vattenmolekylerna att hålla ihop bättre. Hinnan förstärks och vattenytan blir ungefär som en ballong.

Salthissen























Material
  • Högt genomskinligt glas/ vas
  • Vatten
  • Matolja
  • Grovt salt/ flingsalt
Gör såhär:
  1. Fyll glaset till 2/3 med vatten.
  2. Fyll på med några centimeter olja.
  3. Släpp i några saltkorn. För större effekt släpp i flera åt gången.
  4. Titta noga vad som händer.
Förklaring:
Oljan flyter på vattnet eftersom oljan har lägre densitet än vattnet. När saltet läggs i sjunker det till botten eftersom salt är tyngre än både vatten och olja, saltet har alltså högre densitet. På vägen ner drar saltkornen med sig droppar av olja. När saltet löses upp frigörs oljan som åker uppåt.

torsdag 22 mars 2012

Jordglobens ärta!



Detta har hänt i våran burk på en vecka! :)

Gelégodis i vatten.



Material: Två stycken gelégodisar, Vatten och Socker.
Utförande:
Blanda 2 dl socker med 2 dl varmt vatten, låt svalna.
Lägg en godis i sockerlösningen.
Lägg den andra godisen i vanligt vatten.
Vänta i ett till två dygn och se vad som händer.
Varför:
Godiset som ligger i rent vatten försöker att utjämna vattnet
till samma socker mängd, därför växer godiset. I socker lösningen
händer ingenting med godiset för att vattnet och godiset har samma
mängd socker i sig.





Experiment: Flytande burkläsk


Utrustning:

En 33cl burk läsk
En 33cl burk lightläsk
En hink vatten

Utförande:
Lägg båda oöppnade burkar med läsk i hinken. Observera vad som händer.


Förklaring:

Burken med lightläsk flyter och burken med den vanliga läsken sjunker. Det beror på att den vanliga läsken innehåller så mycket socker. Socker har högre densitet än vatten och därför blir burken tyngre än vattnet och sjunker. Lightläsken är sötad med ett ämne som heter aspartam. Det är 200 gånger sötare än vanligt socker. Därför behövs det inte alls lika mycket sötningsmedel för att lightläsken ska smaka sött.
Det gör att burken blir lättare och flyter.

VULKANEN


Ni behöver:
  • en tom och torr flaska i glas eller plast, genomskinlig är bäst
  • ättika eller vinäger
  • bakpulver
  • diskmedel
  • karamellfärg
  • en tratt
  • en sked
  • ett glas
Häll bakpulvret i flaskan. Ställ flaskan på en bricka eller en plåt. Häll i ättikan/vinägern i glaset och tillsätt lite diskmedel och lite karamellfärg. Rör om i blandningen, sätt tratten på flaskan och häll i lösningen.

Ättikan/vinägern reagerar med bakpulvret och bildar koldioxid. Diskmedlet gör att det blir rejäla bubblor av koldioxiden. Flaskan blir full med skum, som tillslut svämmar över som en vulkan.

Fattigmans lava lampa

Det som behövs
  • Glas
  • Vatten
  • Matolja
  • Salt
  • Brustablett
Först häller du i vatten sen ett lager matolja som på bilden. Sen häller du i salt sen lägger du i en halv brustablett och väntar en minut och sen häller du i mer salt och den andra halvan. Man behöver rätt mycket salt. Man kan ha karamell färg i också bubblorna syns dock inte så bra på bilden va svårt att fånga bubblorna på bild.

Maria Andersson

Grupp saffrans ärta

Hej!

Så här ser grupp Saffrans ärta ut efter bara vecka.

Magisk ballong?

Detta behövs:

*Ballong

*Tejp

*Nål

Gör så här: Blås upp en ballong och knyt. Sedan sätter du fast en liten tejpbit någonstans på ballongen. Stick sedan ballongen med nålen på tejpbiten. Ta da! Den smäller inte!

Undrar du varför? Jo för att för "...tejpen är stark nog för att motstå kraften från gummit när det drar sig tillbaka från nålstickets hål. Hålet förblir litet och luften läcker ut långsamt." (Waldermar Ingdahl, 2011-08-07, www.voltaire.se).

Experiment - Ägget








Du behöver:

- Ett ägg
- Ättika, välj själv vilken procent du vill använda. Olika resultat beroende på procenten.
- Ett glas som ägget får plats i och som hela ägget kan täckas av ättika.
- Plastfolie.

Gör såhär:

- Placera ägget i glaset.
- Fyll bägaren med ättika.
- Täck över bägaren med plastfolie.
- Vänta i två dygn

Häll försiktigt bort ättikan två dygn senare. Känn och undersök ägget. Vad har hänt?

Mvh
Simon Persson